Skip to main content Skip to footer

Klaver

Hvilket slags instrument er klaveret?
Klaveret er et af de mest kendte og populære af alle instrumenter. Ikke så sært, for klaveret kan det hele! Det kan lyde som et helt orkester med både melodi, akkorder, bas og rytme. Det er et fantastisk instrument, hvis du vil spille alene, men lige så velegnet, hvis du vil spille sammen med andre. 
Det passer godt til al slags musik – både klassisk og rytmisk, f.eks. filmmusik, pop, jazz og meget andet. Det er også et godt instrument, når du skal lære noder og akkorder, spille efter gehør eller lave din egen musik: Alle tonerne ligger lige foran dig og venter på at blive spillet! 

Hvem kan gå til klaver, og hvor gammel skal jeg være for at begynde?
Du kan begynde at gå til klaver fra du er 8-9 år. Du kan også begynde tidligere, hvis du er parat til det – eller senere, for det er aldrig for sent at begynde at spille klaver! Og du kan få undervisning uanset om du er begynder eller viderekommen. F.eks. også hvis du vil på en videregående musikuddannelse.

Hvordan er undervisningen?
Som begynder får du en bred basis og lærer at læse noder, bruge akkorder og spille efter gehør. Du lærer også om teknik og øvevaner. Ønsker du senere at spille mest klassisk eller rytmisk musik, kan du evt. skifte til en lærer med særlig kunnen inden for det område. 

Du kan vælge mellem individuel undervisning eller undervisning på et duo- eller basishold. Individuel undervisning er 25 min. om ugen. Her tilrettelægger din lærer undervisningen, så den passer præcis til dig.
Vælger du undervisning på hold, er I 2 elever i 30 minutter eller 3-5 elever i 40 minutter pr. uge. Her arbejder I ofte med samme stof, nogle gange hver for sig, og alle lærer at lytte til hinanden. Når vi skal sammensætte et hold kigger vi på alder og niveau. Dvs. vi kan oprette duo- eller basishold, når det er muligt at finde en anden elev, der passer m.h.t. alder og niveau.

Det er vigtigt, at du kan øve dig hjemme. Det kan være enten på akustisk klaver eller el-klaver. Du kan også bruge keyboard til at begynde med, selv om det ikke er optimalt. Hvis du tænker på at købe et instrument, kan din lærer hjælpe med råd og vejledning.

Et dejligt stykke musik med fokus på klaver:

Sammenspil: 
Du kan spille sammen med f.eks. din lærer, andre klaverelever og elever, der spiller andre instrumenter eller synger. Du kan også deltage i workshops, koncerter, rytmisk band og evt. vores akustiske orkester. 

Flere muligheder:
Du har også mulighed for at vælge "Klaver og musikproduktion", som giver mulighed for at bruge dine klaverfærdigheder til at producere musik på din computer. Hvis du er interesseret i dette, kan du læse mere om det under "Klaver og musikproduktion" som du finder under "Instrument og sang".