Skip to main content Skip to footer

Klarinet

Instrument: 
Klarinet

Hvad er historien bag klarinetten?
En klarinet er et musikinstrument i træblæserfamilien. Ordet stammer fra italiensk, hvor klarinet betyder en lille trompet, eftersom de allertidligste klarinetter havde en lyd, der mindede om lyden af en trompet. Klarinetten startede som et lille instrument kaldet skalmejen. Skalmejen lignede lidt en blokfløjte, havde et mundstykke, der ligner klarinettens, og et toneomfang på halvanden oktav, svarende til klarinettens dybe register - også kaldet skalmeje registret. Omkring år 1700 tilføjede en tysk instrumentmager en registerklap til skalmejen og skabte derved den første rigtige klarinet. I dag har klarinetten et toneomfang på over 3 oktaver.

Klarinetten består af 5 dele: mundstykket, birnen, over og underdel samt det trompetlignende schallstykke. På mundstykket spændes et klarinetblad af bambus, og det er dette der er med til skabe lyden, da det vibrerer, når man blæser i klarinetten.

I dag findes der mange forskellige klarinetter lige fra den dybe kontrabasklarinet over basklarinetter, A, Bb og Eb klarinetter til den helt lille As-klarinet, der i størrelse kan sammenlignes med en gulerod. I musikskolen kan du lære at spille på Bb klarinet.

Hvor gammel skal man være for at begynde til klarinet:
Du kan spille klarinet fra 2. klasse. Du kan gå til soloundervisning eller vælge klarinethold for 2.-3. klasse.

Hvordan er undervisningen til klarinet?
Det første du lærer er at samle klarinetten, samt spænde et bambusblad fast på mundstykket. Herefter skal du lære at blæse i klarinetten, lære grebene til de forskellige toner og skifte imellem tonerne, så du sidenhen kan spille små melodier.
Undervisningen tilrettelægges, så den passer lige netop til dig og dit niveau. Du vil komme til at stifte bekendtskab med musikkens verden på mange måder – det kan fx være gennem rytmetræning, sammenspil, musikforståelse eller ved at skabe din egen musik.

Du kan vælge mellem individuel undervisning eller undervisning på et duo- eller basishold. Individuel undervisning er 25 min. om ugen. Her tilrettelægger din lærer undervisningen, så den passer præcis til dig.
Vælger du undervisning på hold, er I 2 elever i 30 minutter eller 3-5 elever i 40 minutter pr. uge. Her arbejder I ofte med samme stof, nogle gange hver for sig, og alle lærer at lytte til hinanden. Når vi skal sammensætte et hold kigger vi på alder og niveau. Dvs. vi kan oprette duo- eller basishold, når det er muligt at finde en anden elev, der passer m.h.t. alder og niveau.

Dejlige stykker musik med fokus på klarinetten:
Klarinetten er velegnet til mange forskellige stilarter og den bliver flittigt benyttet i både folkemusik, klassisk-, jazz, pop og i øvrigt en masse andre moderne stilarter.
Her følger nogle eksempler hentet fra youtube.

Klassisk:

Jazz:

Folkemusik:

Sammenspil:
I soloundervisningen vil du så snart du er klar til det, spille duet med din lærer eller andre elever, så du så tidligt som muligt lærer at spille sammen med andre. Når du har styr på tonerne i det dybe register, kan læse enkle noder og rytmer, samt har en stabil tone, vil du kunne starte til sammenspil el. orkester i musikskolen.