Skip to main content Skip to footer

Basun/trombone

Hvad er historien bag Basun/trombone? 
Trombonen (også kaldet basun eller trækbasun) hører til blandt de dybe messingblæseinstrumenter. Det er et gammelt instrument som har eksisteret siden 1500-tallet.
Grundlæggende er blæseteknikken den samme på alle messinginstrumenterne, det er nemlig læberne som vibrerer der frembringer tonen. Basunen skiller sig dog ud fra de andre messinginstrumenter ved, at være det eneste som ikke har ventiler men i stedet har et træk. Der findes forskellige størrelser af basuner, hvoraf tenortrombonen er den mest almindelige.
Der er rig mulighed for at komme til at spille sammen med andre, da basunen bliver brugt både indenfor rytmisk og klassisk musik og indgår i de fleste orkestre fx symfoni- og harmoniorkestre, garder, brass bands, big bands m.m.

Hvor gammel skal man være for at begynde til trækbasun: 
De fleste starter når de er 9-10 år gamle, men man kan også godt starte før, da der også findes mindre basuner.

Hvordan er undervisningen til Basun/trombone?
Først og fremmest lærer man at få lyd ud af instrumentet, og derefter begynder man at lære flere og flere toner, så man kan spille forskellige små melodier. Undervisningen tilrettelægges, så den passer lige netop til dig og dit niveau. Du vil komme til at stifte bekendtskab med musikkens verden på mange måder – det kan f.eks. være gennem rytmetræning, sammenspil, musikforståelse eller ved at skabe din egen musik. 

Du kan vælge mellem individuel undervisning eller undervisning på et duo- eller basishold. Individuel undervisning er 25 min. om ugen. Her tilrettelægger din lærer undervisningen, så den passer præcis til dig.
Vælger du undervisning på hold, er I 2 elever i 30 minutter eller 3-5 elever i 40 minutter pr. uge. Her arbejder I ofte med samme stof, nogle gange hver for sig, og alle lærer at lytte til hinanden. Når vi skal sammensætte et hold kigger vi på alder og niveau. Dvs. vi kan oprette duo- eller basishold, når det er muligt at finde en anden elev, der passer m.h.t. alder og niveau.


Et dejligt stykke musik med fokus på trombone: 

Sammenspil:
Der oprettes gerne sammenspilsgrupper efter behov og niveau.

Der undervises desuden også i de andre dybe messinginstrumenter heraf althorn, bariton, euphonium og tuba.