Skip to main content

Klarinet

Instrument: 
Klarinet

Hvad er historien bag klarinetten?
En klarinet er et musikinstrument i træblæserfamilien. Ordet stammer fra italiensk, hvor klarinet betyder en lille trompet, eftersom de allertidligste klarinetter havde en lyd, der mindede om lyden af en trompet. Klarinetten startede som et lille instrument kaldet skalmejen. Skalmejen lignede lidt en blokfløjte, havde et mundstykke, der ligner klarinettens, og et toneomfang på halvanden oktav, svarende til klarinettens dybe register - også kaldet skalmeje registret. Omkring år 1700 tilføjede en tysk instrumentmager en registerklap til skalmejen og skabte derved den første rigtige klarinet. I dag har klarinetten et toneomfang på over 3 oktaver.

Klarinetten består af 5 dele: mundstykket, birnen, over og underdel samt det trompetlignende schallstykke. På mundstykket spændes et klarinetblad af bambus, og det er dette der er med til skabe lyden, da det vibrerer, når man blæser i klarinetten.

I dag findes der mange forskellige klarinetter lige fra den dybe kontrabasklarinet over basklarinetter, A, Bb og Eb klarinetter til den helt lille As-klarinet, der i størrelse kan sammenlignes med en gulerod. I musikskolen kan du lære at spille på Bb klarinet.

Hvor gammel skal man være for at begynde til klarinet:
Du kan spille klarinet fra 2. klasse. Du kan gå til soloundervisning eller vælge klarinethold for 2.-3. klasse.

Hvordan er undervisningen til klarinet?
Det første du lærer er at samle klarinetten, samt spænde et bambusblad fast på mundstykket. Herefter skal du lære at blæse i klarinetten, lære grebene til de forskellige toner og skifte imellem tonerne, så du sidenhen kan spille små melodier.
Undervisningen tilrettelægges, så den passer lige netop til dig og dit niveau. Du vil komme til at stifte bekendtskab med musikkens verden på mange måder – det kan fx være gennem rytmetræning, sammenspil, musikforståelse eller ved at skabe din egen musik

Dejlige stykker musik med fokus på klarinetten:
Klarinetten er velegnet til mange forskellige stilarter og den bliver flittigt benyttet i både folkemusik, klassisk-, jazz, pop og i øvrigt en masse andre moderne stilarter.
Her følger nogle eksempler hentet fra youtube.

Klassisk:

Jazz:

Folkemusik:

Sammenspil:
I soloundervisningen vil du så snart du er klar til det, spille duet med din lærer eller andre elever, så du så tidligt som muligt lærer at spille sammen med andre. Når du har styr på tonerne i det dybe register, kan læse enkle noder og rytmer, samt har en stabil tone, vil du kunne starte til sammenspil el. orkester i musikskolen.

Vælg

Tilmeld
Klarinet
Priser sæson 2022/2023

Individuel (1 pers.)
25 min. pr. lektion
1.118 kr.
Duo-hold (2 pers.)
30 min. pr. lektion
765 kr.
Basis-hold (3-5 pers.)
40 min. pr. lektion
599 kr.
Administrationsgebyr årligt
100 kr.

Mere musik til samme pris
Er du vild med musik og har du lyst til at spille og synge sammen med andre? Går du til et instrument/sang (individuel/duo-hold/basis-hold) er du velkommen på vores ekstra tilbud - bl.a. kor og sammenspil. Læs mere her.

Mere individuel tid
Ønsker du mere tid til din undervisning kan du tilkøbe 10 min. ekstra. Her tilmelder du dig.

Alle priser er opgivet pr. rate. Der er 4 rater på et år.
Back to top